24 Temmuz 2012 Salı

Menzoberranzan


Menzoberranzan

Fantastik kurgu romanlarını takip edenlerin aşina olduğu bir isim Menzoberranzan. Burası “Forgotten Realms” serisinin “Underdark”  adı verilen yeraltı yerleşim merkezinde “Drowların” yaşadığı bir şehir ve yine bir çok kişinin aşina olduğu “Drizzt Do’urden” isimli drowun anayurdudur.

Bir grubu yönettiğimiz Fps-Rpg türündeki Menzoberranzan, Dreamforge tarafından geliştirilmiş, 1994 yılında Strategic Simulations tarafından piyasaya sürülmüş. Oyuna karakter oluşturma ekranı ile başlıyoruz. Yönettiğimiz grup için 2 karakter oluşturma hakkımız var. Oyun boyunca, hepsiyle farklı zamanlarda karşılaşmamıza rağmen, centaur (yarı at yarı insan), aarakocra (yarı kuş yarı insan), Drizzt Do’urden ve daha nice karakterden 2 tanesini daha grubumuza alabiliyoruz. Yani maksimum 4 karakterli bir grubumuz oluyor. Kendi oluşturduğumuz karakterimizin ırkını, cinsiyetini, sınıfını, özelliklerini ve profil resmini seçtikten sonra hikayemiz, yeryüzünde drow saldırısına uğramış ve erzak binası ateşe verilmiş bir köyde başlıyor. Hikaye boyunca yolumuz Underdark’a ve Drow şehri olan Menzoberranzan’a kadar gidiyor.

Kazanılan tecrübe puanı, düşmana verdiğimiz hasar, zırh, yetenekler,  büyüler vs.  özellikleri ve inventory ekranını karakterimizin resmine tıklayarak görebiliyoruz. Oyun boyunca bir çok farklı silah, büyü ve iksir bulabiliyoruz. Ancak dikkatimi çeken eksiklik, oyunda alışveriş yapamamamız. Yani bulduğumuz eşyalar işimize yaramıyorsa saklamanın bir önemi yok.

Oyunun grafikleri çok başarılı yapılmış. Çevre ve gördüğümüz karakterler çeşitlendirilmiş ve farklı renklendirilmiş . Dövüş ve büyü animasyonları da tatmin edici olmuş. Sesler ise dos oyunu için yeterli. Yani diğer oyunlardan üstün bir yanı yok. Midi formatındaki müzikler, tehlikesiz durumlarda ağırken aksiyon anında hızlanıyor ve müziklerin bir kaçı hafızada yer edebiliyor. Kontrolleri, klavye ve Mouse ile zorlanmadan yapabiliyoruz. Options menüsünde hareket yönlerini ayarlayabildiğimiz seçenek de var. Oyunun ilerleyen bölümlerinde yerden yükselmemizi sağlayan “levitate” büyüsü şart oluyor, büyüyü en kısa zamanda edinmeye çalışın yoksa oyunu oynayıp büyünün şart olduğu yerlere gelirseniz, o anda bilgisayarınıza iyi davranmayabilirsiniz :)

Zaten seçme oyunları incelediğim için diğer her oyun gibi Menzoberranzan’ı da oynamanızı tavsiye edeceğim. Oyunu bitirmek, birçok dos oyununun aksine uzun zamanınızı alabilir ancak oyun bir rpg’den alınacak bütün tatları verebiliyor. Denemekle pişman olmazsınız :) İyi oyunlar diliyorum…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder